Dördüncü Osman

5 Haziran 2010 Cumartesi

Olimpiyatlar,Çağın En Büyük Kültür Şöleni

Olimpiyatlar, Çağın En Muhteşem Kültür Şöleni

120 ülkeden 750 öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatları'nda dünya çocukları ilk kez kendi dillerinde de yarıştı. Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde dün yapılan finalde Azerbaycan'dan Şebnem Haverdiyeva 1. oldu.

8. Uluslararası Türkçe Olim-piyatları'nda bu yıl ilk kez dünya çocukları kendi dillerinde de yarıştı. Deneme mahiyetinde olimpiyatlara konulan, yapılacak değerlendirmeye göre yarışma kategorilerine eklenecek 'yerel dilde şarkı yarışması'nda öğrenciler Türkiye'ye kendi dillerindeki şarkılarla seslendi.

İzleyicilerin yoğun ilgisi altında gerçekleştirilen yarışma sonucunda birinciliği Azerbaycan'dan Şebnem Haverdiyeva 'Bir Millet İki Devlet' adlı şarkısıyla elde ederken, Fransa'dan Jennifer Modica-Camille Goussale çifti 'S'il suffisait d'aimer' (Sevmek yeterli olsaydı) şarkısıyla 2., Mısır'dan İbrahim Yahya Zekeriyya ise Arapça söylediği 'Mevlay' parçasıyla 3. oldu.

Ankara Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde yapılan finali izleyen protokol üyeleri önemli mesajlar verdi. Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür, organizasyonu 'çağın en muhteşem kültür şöleni' olarak nitelendirdi. Olimpiyatlarda 'insanların imanı, azmi, aşkı ve yürekleri' olduğunu belirten Gürgür, "Bu eseri vücuda getirmek muhteşem bir başarı." ifadelerini kullandı. Gürgür, yıllar önce ses bayrağımız olan Türkçeyi alıp dünyanın dört bir tarafına götürüp bugün bu öğrencilerle dönen öğretmenlerin muhabbet ve aşkı da beraberlerinde getirdiklerini vurguladı. Olimpiyatları 'insanlık adına onur verici, milletimiz açısından da muhteşem bir başarı' olarak değerlendirdi."

Eski kültür bakanlarından Namık Kemal Zeybek, "Bu organizasyon gösteriyor ki, bizim milletimiz böylesine büyük işleri başarabilecek kudretini hâlâ saklıyor. Bunu gerçekleştirenlere, ışık tutana şükranlarımı sunuyorum." Derken, eski devlet bakanlarından Nevzat Ercan da 21. yüzyılda insanlığın diyalog, huzur ve barış aradığına dikkat çekerek, "Bu yola da bunun için çıkıldı. Bu yolu açan, bu yolun yolcularına teşekkür ediyorum." diye konuştu. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ise şunları söyledi: "Biz Ankara'nın ilçelerindeki çocukları bir araya getirmekte zorlanırken, böyle devasa bir organizasyonun dünyanın dört bir tarafından bu kadar insanı bir araya getirmesi parayla veya akılla olacak iş değil, ancak imanla olacak bir iş."

İbrahim Asalıoğlu / Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder