Dördüncü Osman

11 Haziran 2010 Cuma

Anadolu'da Türkçe Coşkusu

Anadolu'da Türkçe Coşkusu

İzmir

İzmir Kültürler Arası Diyalog Merkezi'nin (İZDİM) ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda dünya çocukları bol bol alkış aldı.

Sunuculuğunu İlker Gültekin'in yaptığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Değişik ülkelerden çocukların Kütahya, çökertme ve kesik çayır halk oyunlarıyla start alan gecede, Filipinler'den Al-Qayyim Mansil-Ershad Halud'un oynadığı Hacıvat-Karagöz oyunu izleyenleri güldürdü.

Gaziantep

Gaziantep'te düzenlenen programın açılış konuşmasında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünyanın her yerinde çocuk yetiştirmenin ibadet olduğunu söyledi.

Şimşek, "Gittiğim bütün ülkelerde Türk okullarını ziyaret etme imkanı buluyorum. Dün Amsterdam'da belediye ile üniversite ve oradaki iş adamlarının liderliğinde çevre sorunlarına çözüm konusunda bir yarışma düzenlenmiş ve buna 'Çevre Olimpiyatları' denmiş. Ben birçok ülkeden ve ağırlıklı olarak Türk okullarından temsilcilerle bir araya geldim. İnanılmaz bir şey, insan gurur duyuyor." diye konuştu.

Şimşek, şöyle dedi; "Misafirlerimiz, bizimle kuracağı diyalogu çok daha büyük ölçekte Türkçe vasıtasıyla, Türk dili vasıtasıyla dünyanın birçok köşesinde bize yaşatıyorlar. Belki de bu vasıtayla kültürler arası dostluk, kardeşlik bütün farklılıklarımıza rağmen pekişecek. Daha iyi bir şekilde insanlık bir araya gelecek. Bunda da bu okulların, hayırseverlerin ve öğretmenlerin katkısı çok büyük. Dünyanın dört bir köşesinde bu organizasyona katkıda bulunan herkese teşekkür borçluyuz."

AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin de, dünyaya Türkçe öğreten herkese teşekkür ederek, hayal edilen barışın bu çocuklarla gerçekleşeceğini söyledi.

Manisa

Türkiye'ye gelen 120 ülkeden 750 öğrencinin zorlu bir yarışma sonrası Manisa'ya gelen 60 öğrenci tarihi bir gün yaşanmasına neden oldu. Program başlamadan 15 bin kişilik stadı dolduran ve çimlerin üzerine atılan sandalyelere sığmayan binlerce Manisalı kapılardan içeri giremeyince dışarıda kurulan büyük ekranda programı takip etti. Hasta olmasına rağmen programa katılan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, bu kadar kalabalığı kendisinin de beklemediğini belirterek, 50 bin kişinin stadyumun içinde ve dışında programı takip ettiğini söyledi. Arınç bugün 120 ülkenin katıldığı bu programa önümüzdeki yıl dünyadaki bütün ülkelerin katılmasını beklediğini söyledi.

"Bu akşam Manisa müstesna bir gece yaşıyor. Hakikaten Türkiye'nin en güzel stadlarından biri olan Manisa 19 Mayıs stadında pek çok maçlar oynandı ama ilk defa böyle bir geceye ev sahipliği yapıyor. İçeride binlerce insanımız var, dışarıda bundan daha fazlası var. Bu akşam inanıyorum ki büyük bir heyecanla, çoşkuyla gelen 50 bine yakın değerli Manisalı var. Allah hepinizden razı olsun." diye konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, sekizincisi düzenlenen olimpiyatlara birincisinden beri fırsat buldukça katıldığını hatırlattı. Arın konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bu sene Manisa da ev sahipliği yapıyor. Çok güzel bir kalabalık var, çok güzel bir sahne düzeni var. Işıklarıyla, renkleriyle bir görsel şölen yaşanıyor."

...

Manisa Aktif Eğitimciler Derneği'nin (AKED) üstlendiği organizasyonda Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Milletvekilleri, bürokratlar ve vatandaşlar programı büyük bir coşkuyla seyretti.

Program sonunda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olimpiyatların Manisa organizasyonuna sponsor olan Organize Sanayi Bölgesi ve Yonca Yağ Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sait Türek'e plaket verdi.

(CİHAN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder