Dördüncü Osman

5 Haziran 2010 Cumartesi

Gurbetteki Türkçe de Unutulmadı

Gurbetteki Türkçe de Unutulmadı

Olimpiyatlar kapsamında yapılan 'anadil şiir' yarışması finalinde İngiltere'de yaşayan Türk asıllı yarışmacı Beyza Tachir 'Canım İstanbul' şiiriyle altın madalyaya layık görüldü.

Türkçe Olimpiyatları, gurbette yaşayan Türkleri ve Türkçelerini unutmadı. Yurtdışında yaşayan Türklerin çocuklarını kendi kültürlerine ve Türkçeye yönlendirmek amacıyla olimpiyatlar kapsamında Türk kökenli yarışmacılar için 'anadil' kategorisinde yarışmalar düzenlendi.

Yabancı öğrenciler için 'konuşma, yazma, dil bilgisi, şarkı, şiir, sunum, genel kültür, özel beceriler, halkoyunları, okuma, deneme ve ülke tanıtım stantları' olmak üzere 12 dalda yarışma yapılırken, anne babası Türk olanlar için anadil kategorisinde 'kompozisyon, şiir ve genel kültür' olmak üzere 3 alanda yarışma gerçekleştirildi. Türkçe Olimpiyatları Genel Sekreteri Tuncay Öztürk, 'anadil' kategorisini düzenlemekteki amaçlarını şöyle açıkladı: "Yurtdışındaki Türk çocuklarımızın bulundukları ülkelerin dilleriyle eğitim aldıkları için Türkçeden uzaklaştıklarını görüyoruz. Olimpiyatların başından beri bu alanda yarışmalar düzenleyerek Türkçeyle bağlarının güçlenmesine katkı sağlıyoruz."

Önceki akşam yapılan 'anadil şiir' yarışması finalinde ABD New York'tan Semra Travac 'Ellerimizin büyük boşluğu', İngiltere'den Beyza Tachir 'Canım İstanbul', İrlanda'dan Reyhan Nas 'Fetih Marşı', İskoçya'dan Cihan Akın ise 'Gardaş Tut Elimden Gidek Sivas'a' şiiriyle altın madalya kazandı.

Türkçe, Geleceğin Medeniyet Dili Olacak

Finali izleyen Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, çocukları 'çiçek bahçesi'ne benzetirken, Meclis Tarım Orman Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, "Olimpiyatlar her yıl başka bir güzelliği beraberinde getiriyor. Sevgi, barış ve kardeşlik dili olan Türkçemizi öğreten tüm hocalarımıza, bu işin akıl hocası değerli büyüğümüze ve emeği geçenlere saygılar sunuyorum." dedi. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin, Türkçenin bir medeniyet dili olduğunu vurgulayarak, "Ümit ediyoruz, gelecekteki büyük medeniyetin de dili olacak. Buna 120 ülkeden gelen bu gençler katkı yapacak." temennisinde bulundu. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül ise Meclis'in 'bu muhteşem faaliyetleri gerçekleştirenleri ve mimarını Nobel'e aday göstermesini' istedi. Anayasa Mahkemesi eski üyesi Sacit Adalı da olimpiyatlara katılan öğrencilere '1', öğretmenlerine '2', öğrencilerin anne-babalarına '3', bu organizasyonu yapanlara ise '4' misli teşekkür etmek gerektiğini ifade etti.

Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder