Dördüncü Osman

11 Haziran 2010 Cuma

En Büyük Hizmet,İnsana,Eğitime ve Kardeşliğe Yapılandır

En Büyük Hizmet, İnsana, Eğitime ve Kardeşliğe Yapılandır

Başbakan Erdoğan, 8. Türkçe Olimpiyatları'nın finalinde duygusal bir konuşma yaptı. Değişik ülkelerdeki Türk okullarında fedakârca görev yapan öğretmenlere teşekkür eden Başbakan, en büyük hizmetin insana, eğitime, dostluk ve kardeşliğe yapılan hizmet olduğunu söyledi. Erdoğan, 120 ülkeden gelen çocukların ailelerine de selam iletti.

Dünyanın dört bir yanından gelip Türkiye'de gönülleri fetheden Türkçe Olimpiyatları çocuklarının vedası da muhteşem oldu. Bu yıl 8'incisi düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın final programına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın barış içerikli mesajları damgasını vurdu. Konuşmasında Yunus Emre, Mevlânâ, Atatürk, Said Nursi ve Nazım Hikmet'ten alıntılar yapan Erdoğan, Gazze'deki çocukların dramına da dikkat çekti. Duygusal bir konuşma yapan Başbakan, salondakilere Arapça, Kırgızca, Urduca, Kazakça, Bengalce ve Türkçede aynı anlama gelen 'selam' kelimesiyle seslendi. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Erdoğan, Türkçe Olimpiyatları'nın önemine vurgu yaparken, "En büyük hizmet, insana yapılandır, eğitime yapılandır, dostluğa ve kardeşliğe yapılandır." dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Bir avuç gönül adamı, dünyanın uzak ülkelerine Türkiye'nin gönül zenginliğini, Anadolu'nun şefkatini götürdüler. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmadılar. Engellere boyun eğmediler. Bahaneye sığınmadılar. Var oldukları her yerde Türk bayrağını barış sembolü olarak taşıma şerefine eriştiler. Gittiğim her yerde, Türk okullarında bayrağımızın dalgalandığını görüyor ve bundan gurur duyuyorum. Bu gönül hareketine önayak olan herkese teşekkür ediyorum."

Bu arada Afganistanlı Şaire Osmani'nin okuduğu 'Annem' şiiri Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan'ı ağlattı. Gecenin bir diğer duygusal anı da ünlü yazar ve düşünce adamı Hekimoğlu İsmail'in sahneye geldiği anlardı. Kendisine, Türk dünyasının simge isimlerinden İsmail Gaspıralı adına ödül verildi. Yazara, ödülünü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş sundu. Bu sırada yerinden kalkarak Hekimoğlu İsmail'in yanına gelen Başbakan, yazarın elini tutarak kendisine hürmet gösterdi. Bu sahne, salondakiler tarafından ayakta alkışlandı.

Programa Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, sanatçılar Emel Sayın, Serdar Ortaç, Sezen Cumhur Önal, Bedia Akartürk, eski futbolcu Hakan Şükür, Teknik Direktör Bülent Uygun, Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, Akşam Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, Vatan Gazetesi yazarı Can Ataklı, Sabah Gazetesi yazarı Hasan Bülent Kahraman ile çok sayıda davetli katıldı. Programın sunuculuğunu Kadir Çöpdemir'le birlikte Moldovalı öğrenci Nadia yaptı.

Başbakan, Gazze'de ölen çocuklardan isim isim örnekler vererek salondakileri duygulandırdı. 3 yaşındaki El Muiz'in Ocak 2009'da, ablasının elinden sıkı sıkıya tutmuş bir şekilde bakkala giderken üzerlerine düşen bombayla hayatını kaybettiğini söyledi. Onlar gibi 2 yaşındaki Esad Nizar Abdülkadir'in, 8 yaşındaki İyad'ın, dedesiyle akşam namazını kılmak için evlerinin yakınındaki camiye giden 6 yaşındaki Muhammed Musa El Silavi'nin de bombalanma sonucu öldüğünü anlattı. 2009 Ocak ayından itibaren 300 çocuğun, 2000'den itibaren de bin 500 çocuğun bu şekilde hayata gözlerini yumduğunu belirtti. Saldırılar olmasa belki de bu çocukların yine bu salonda olabileceklerini ve Türkçe şarkılar söyleyebileceklerini ifade etti. Mavi Marmara gemisinde İsrail askerlerince öldürülen 19 yaşındaki Furkan Doğan'ı da anan Erdoğan, "Yeryüzünde hiç kimse çocukların katledilmesini mazur gösteremez." dedi. Başbakan, en büyük hizmetin eğitime ve insana yapılması gerektiğini kaydetti. Bu noktada da Bediüzzaman Said Nursi'nin, "Bizim düşmanımız cehalet, zaruret ve ihtilaftır. Bu üç düşmana karşı sanat, marifet ve ittifak silahıyla mücadele edeceğiz." sözüne atıfta bulundu.

İstanbul/ZAMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder