Dördüncü Osman

20 Kasım 2009 Cuma

Polislik Babadan Kalma

Biri tarihe meraklı, diğeri teknoloji düşkünü iki polisin yaşadıklarını konu alan '4. Osman'ın gelenekselci polisi Reha Özcan, aileden polis çıktı.

Kayınpederi polis, babası asker olan Özcan'ın bu mesleklere olan ilgisi, ailesiyle sınırlı değil. Gerek sinemada gerekse televizyonda bol bol polisiye izlemiş. En önemlisi de rolü ile ilgili yaptığı hazırlık. "Oyunculukta rolü çözmeye çalışırsınız. Aldığınız rolün renklerini, karşıtlarını araştırırsınız. Bilgisayar oyununu çözmek gibidir. Entrikası bol bir polisiye geldiği zaman oyuncu olarak içinizi tırmalar. Çünkü çözülmesi gereken bir şey vardır ortada."

Osman karakterini en iyi şekilde ekrana yansıtmak için ince hesaplar yaptıklarını da söyleyen Özcan'a göre; şu ana kadar her şey çok iyi gidiyor. Dizide iki polis arasındaki komik olaylar anlatılmıyor sadece. Osman cinayetleri tarihten ve geçmişteki tecrübelerden yararlanarak çözerken, ortağı Yıldırım saflığı ve doğallığıyla ele avuca sığmıyor.

Adının '4. Osman' olması nedeniyle projeye tarihî bir misyon yüklemek yanlış. Zaman zaman hayal kahramanlarına dönüşebilecek bir karakter olan Osman sadece gelenek ve göreneklerine bağlı bir memur. Ayrıca cinayetleri çözüyor, çok zeki, birkaç dil biliyor. Pek çok polisiye dizinin yayınlandığı televizyonlarda 4. Osman diğerlerinden ayrılıyor. Reha Özcan bu konuda şunları söylüyor: "Dünya üzerinde sistemin ortaya çıkardığı ciddi bir dejenerasyon var. Buna karşı bir duruşu var dizinin. Daha optimist yaklaşıyor hayata. Karakterlerin derinliği de bu yönde. Bu da diziyi Türkiye'de ve dünyada yapılan polisiye dizilerin dışında tutuyor. Tarihteki olaylar da didaktik anlamda değil, rastlantısal olarak yer alıyor. Buradan bir merak unsuru ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Reytinglerin ne olacağını bilmiyoruz, aslında çok da önemsemiyoruz. İyi niyetli bir iş yapılırsa onun karşılığı olacağını düşünüyorum."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder